עורך דין למשפחה

גירושין - מידע מקיף להורים המתגרשים

עורך דין למשפחה

כיצד בוחרים עורך דין למשפחה? המלצות חברים, מפה לאוזן, קבוצות בפייסבוק, קריאה באתר האינטרנט של עורך הדין וקריאת פסקי דין בהם הוא ייצג.

בחירת עורך דין למשפחה

זהירות – בעשור האחרון חלו שינויים מהותיים בדיני משפחה!

הגדרות הוריות, חלוקת זמני השהות, מזונות ילדים, מונחים וכו'. לצערנו לא כל עורכי דין למשפחה דואגים להתעדכן לעדכן את האתר שלהם בהתאם.

בהמון אתרים יתקל הגולש בהסבר לא עדכני על נושאים אלו, הסברים מאוד מיושנים על חלוקת זמני השהות או הסבר מיושן על אי לינה אצל האב עד גיל 6, לצד שימוש צורם במונח "הסדרי ראיה" במקום במונח הנוכחי "זמני שהות" ובמונח ביקורים.

גולש תמים יגלוש לגוגל ויקרא דברים מאוד מיושנים משנות ה 90, למשל שזמני שהות מקובלים הם פעם-פעמיים באמצע השבוע, למספר שעות, ללא לינה בבית האב או שנהוג שהמשמורת ניתנת לאם. חשוב לדעת מה נכון להיום, ולא לקבל את הכתוב באתרים מיושנים אלו כעובדה.

עורך דין למשפחה – פגישת ייעוץ:

חשוב ללכת לשיחת יעוץ (עלות של כמה מאות שקלים – סכום קטן ביחס לכל העלויות הצפויות).

כמו בכל מקצוע אחר, יש עורכי דין למשפחה טובים אשר עושים עבודתם נאמנה בצורה מקצועית, מכירים את הפסיקות החדשות, מנסים לפעול לטובת הילד, ויש עורכי דין למשפחה פחות טובים.

המפגש נועד בעיקר להתרשמות – במהלכו יינתן הסבר כללי על המצב ועל דרכי פעולה, אבל בעיקר חשוב להקשיב ולהיות קשוב, לבחון אם יש כימיה עם עורך הדין ואם דרכו ומטרותיו תואמות את אלו שלך.

חשוב לוודא שלעורך הדין לגירושין ניסיון בתחום ושהוא בקיא בדיני משפחה, במיוחד אם המקרה שלכם "לא שגרתי" – קונפליקט גבוה, ילדים בעלי צרכים מיוחדים, וכד'.

כידוע, במדינת ישראל יש את בתי המשפט לענייני משפחה לצד בתי הדין הרבניים. במקרה הצורך יש לוודא שעורך הדין בעל ניסיון במקום בו מתנהל התיק שלכם.

עבודת עורך הדין

עורך הדין מביא איתו ידע מקצועי הכולל הכרת החוק והיכולת להתנסח כנדרש בבית המשפט. מעבר לזאת הוא אמור לייצג אותך, להשיג עבורך "כמה שיותר", כאשר ההשלכות לא תמיד מעניינו.

בנוסף, יש לעורך הדין את דעותיו הפרטיות ואת האינטרסים שלו, שלא תמיד תואמים את שלך.

חשוב להיות מעורב ואף ביקורתי ביחס לכל מה שיוצא משולחנו. חשוב לקרוא את כתב התביעה/הגנה, לוודא שהפרטים והעובדות נכונים, ושהוא אכן מביע את שברצונך להביע, כולל כל הנושאים שלך נראים חשובים להסכם.

חלק מעורכי הדין ישאפו לקדם הסכם גירושין בגישור.

גישור תמיד עדיף על המלחמות בבתי המשפט, אך חשוב לזכור שבמידה והתשלום בוצע מראש ללא קשר כיצד נסגר התיק, לעורך הדין אינטרס לסגור את התיק בגישור, שכן זהו גם הליך מהיר יותר.

חשוב להיות מודע לנושא. במידה וההסכם בגישור משקף את רצונותיך הרי זה נהדר, אך חשוב לזכור שכיום, בניגוד לעבר, גם בבתי המשפט ניתן להגיע להישגים נאים.

פרמטרים לבחירת עורך דין:

הגדרה הורית:

כיום הסכם של אחריות הורית משותפת הוא המקובל בבתי המשפט למשפחה. לא עוד שימוש במונח משמורת. ראו כאן.

להכרות העורך דין עם הפסיקות החדשות למשמורת משותפת או אחריות הורית משותפת חשיבות רבה.

האם תפקיד העו"ד למשפחה הוא גם להיות פסיכולוג?

אחד הדברים החשובים בעבודתם של עורכי הדין הוא להכין את הלקוח לפגישה עם העוסית ברווחה. לתסקיר.

חשוב מאוד שהעו"ד ישוחח עם הלקוח וידריך אותו כיצד להתנהל כבר עם פתיחת התיק בבית המשפט!

בתחילת הדרך ההורים יותר "רגישים". יש יותר מריבות. מתחים. לעיתים זה בגלל הפרידה, לעיתים גם בגלל הדיונים בבית המשפט, האי וודאות והמעברים מבית לבית שיוצרים מתחים בניגוד למעברים מהמוסד החינוכי עצמו.

לדוגמא, קראנו תסקירים בהם התנהגות האב בזמן השבת הילד לבית האם הייתה ילדותית ולא ראויה. החלק של מי צודק (למה המעברים?) פחות חשוב כאן, אלא ההבנה שהתנהלות זו תעלה בפגישות מול העו"סית ולעיתים התוצאות יהיו בהתאם.

לכן, כה חשוב שהעו"ד ישוחח עם ההורה כבר בתחילת הדרך, ישמע ממנו איך דברים מתנהלים ויסביר את עמדתו. יש עו"ד שמגדילים ראש ושולחים על חשבונם את הלקוח לאנשי מקצוע לנושא. החשיבות עצומה!      

מזונות ילדים

עד לחודש יולי 2017 מזונות ילדים נקבעו בצורה קבועה, ללא כל התחשבות בחלוקת זמני השהות של ההורים והכנסות שני ההורים.

כיום יש הלכה חדשה לגבי ילדים מעל גיל 6. לפיכך, חשוב שעורך הדין שאתם לוקחים יכיר את פסקי הדין החדשים, יכיר את השינויים הקטנים וידע להכין תשובות מתאימות לבית המשפט.

כיום, 2024, כל עורכי הדין כבר מכירים נושא זה. יחד עם זאת, עורכי דין רבים לא מכירים את האפשרויות לצמצם את עוול המזונות מתחת לגיל 6! ראו כאן.

זמני שהות ולינה

גם בנושא לינה בשני בבתי ההורים וחלוקת זמני השהות ישנה בשנים האחרונות התקדמות נאה.

אם בעבר הרחוק היו המלצות ללינה רק מגיל שנתיים, כיום ילדים ישנים בשני בתי ההורים מגיל צעיר יותר.

חלוקת זמני השהות הנפוצה כיום היא 8/6 (וכיום יש מקרים רבים בהם החלוקה היא כבר 7/7 ויש מקרים עם פחות כמובן. כל משפחה לפי המתאים לה).

ישנם מקרים מרגיזים בהם "מסבירים" לאב שמקובל שבשבת שלו הלינה תהיה ביום שישי בלבד. זה כמובן לא נכון, ושגוי מבחינת טובת הילד. כמובן שהכל בהתאם לגיל הילד, מרחק מגורי ההורים וכו'.

דרך נכונה לרישום חלוקת זמני השהות:

חשוב: בפסקי הדין, בהסכמים אצל מגשרים, בתסקירים של הרווחה, רבים רושמים כיום רק את זמני השהות של הילדים עם האב. כלומר הנחת הבסיס היא שהילד אצל האמא 100% מהזמן, ולאחר שבדקנו מה "ניתן לתת לאב" רושמים רק את זמני השהות של הילדים עם האב.

רישום שכזה השתרש מתקופות רחוקות ולצערנו נשאר.

לטעמנו רצוי מאוד לשנות את צורת הכתיבה: לרשום את הימים בהם הילד שוהה עם/בבית האם, והימים בהם הילד שוהה עם/בבית האב, כך ששני ההורים יזכו ליחס שווה. כאשר זמני השהות עם אחד מההורים מועטים ביותר, לרוב עם האב, ייתכן ורישום שכזה מיותר. אך במקרים "הרגילים" יש לרישום שכזה חשיבות.

הדרך הנוחה ביותר, בעיקר כשחלוקת הימים היא רחבה היא כזו (דוגמא כמובן):

בימים ב' ו ד' וכל סוף שבוע שני הילדים יהיו עם/בבית האב.

בימים א', ג' ו ה' וכל סוף שבוע שני הילדים יהיו עם/בבית האם.

  • במידה ובחלק מהימים אין לינה פשוט לציין זאת בסוגריים.

זמני שהות או הסדרי ראיה?

אחת הבדיקות שרצוי לעשות בבחירת עורך הדין היא לגלוש לאתר של עורך הדין, ולראות האם הוא עדיין משתמש במונח המיושן והצורם "הסדרי ראיה".

המונח "הסדרי ראייה" היה בעבר מונח נפוץ ומקובל לזמנים בהם האב שוהה עם ילדיו לאחר פרידה. "הסדרי ראיה" יש רק לאסירים בכלא. לכן המונח, בעקבות פועלנו, שונה לפני מספר שנים ל "זמני שהות". חלוקת זמני השהות של הילד אצל ועם כל אחד מהוריו.

אם העו"ד למשפחה או המגשר עדיין משתמש בשיחות עם ההורים על "הסדרי ראיה" לאחד מהם, הוא שם את אחד ההורים בעמדה של כוח ובעלות ואת האחר בעמדה של מבקש.

הפרמטרים לבחירת עורך דין למשפחה הם כמובן רק כלי עזר.

בחירת עורך דין גירושין יכולה להיות מכרעת לתוצאה, אך במקרים רבים התוצאה יותר תלויה בעו"סית ובשופט. כל מקרה לגופו.

אנו תקווה שבשנים הקרובות יקודמו המלצות ועדת שניט וועדת שיפמן לחוק, דבר אשר יצמצם בצורה ניכרת את מריבות ההורים ויביא לשינוי גם בתפקידם של עורכי הדין. פחות מלחמות בין ההורים ויותר גישור והסברה.

עלות עורך הדין

כמה זה יעלה? אין מחיר אחיד.

המחירים לתיק נעים בין אלפי לעשרות אלפי שקלים, תלוי בטיב, בשם ובניסיון של עורך הדין.

יש עורכי דין שלוקחים תשלום מראש עבור הטיפול בתיק (ראוי להיזהר מזה), ויש כאלה שגובים לפי משימה שביצעו.

המלצות על עורך דין

העמותה אינה ממליצה על עורכי דין למשפחה. ישנה אפשרות כמובן לבקש המלצות בקבוצת הפייסבוק שלנו.

עורך דין למשפחה

חפשו באתר:

חפשו מאמר לפי קטגוריה

הרשמה לעדכונים

למשתמשים בג'ימייל: לחלק מהנרשמים לניוזלטר שלנו המיילים יגיעו לתיקייה "קידומי מכירות". יש להיכנס לתיקייה זו ולסמן שלא מדובר על קידום מכירות.

אישור הרשמה לעדכונים

הרישום בוצע בהצלחה!