קבלת מידע הנוגע לילד: רבים מההורים הגרושים (לצד עורכי הדין למשפחה) לא יודעים שכאשר הם מתגוררים בכתובות שונות המידע הרשמי הנוגע לילד יגיע אוט' רק לאם, ואילו האב, אם ברצונו לקבל את המידע, חייב לפעול ולבקשו. מצב חלמאי ומרגיז, אך כרגע זאת המציאות.
קבלת מידע הנוגע לילד
המידע נשלח אוט' לבית אחד בלבד
כיום ניתן לרשום לכל אדם רק כתובת רשמית אחת במרשם האוכלוסין. גם לילדים להורים גרושים.
כאשר הורים בוחרים לגור בנפרד, מען הילד רשום אצל הורה אחד בלבד, כמעט תמיד אצל האמא, הילד רשום תחת האמא בקופת החולים ובביטוח הלאומי, והיא תמשיך לקבל את כל המידע הנוגע לילד באופן אוטומטי וכברירת מחדל.
ומה עם ההורה השני, האבא? לצערנו, מרגע שאתם מתגוררים בכתובות שונות, מוסדות המדינה "מנתקים" את האב ממידע הקשור לילדיו.
אם האב מעוניין לקבל את המידע בנוגע לילדו, עליו להכיר את המציאות בשטח ולפעול בהתאם.
כמובן שבמידה ומען הילד רשום תחת כתובתו של האב, וגם בביטוח הלאומי ובקופת החולים הילד רשום תחת האב, המידע יגיע לכתובתו והאם היא זו שלא תקבל את המידע לגבי ילדיה. חלמאי באותה מידה כמובן.
אותה בעייתיות קיימת גם במקרים של משמורת משותפת או אחריות הורית משותפת. המידע הנוגע לילד נשלח רק לכתובת אחת, כתובת האם.
הפעולות אותן על האב לבצע כדי לקבל חלק מהמידע הנוגע לילד
קבלת מידע הנוגע לילד מהרשות המקומית והביטוח הלאומי
עליך לרשום במשרד הפנים (חובה להגיע פיזית למשרד הפנים) את כתובתך ככתובת שנייה בהתאם לחוק "הוספת כתובת נוספת למשלוח דואר לקטין".
רישום זה יביא לכך שבהתאם לחוק "כתובת נוספת למשלוח דואר לקטין" שקידמה בזמנו העמותה תקבל מידע מהרשות בה מתגורר הילד (ככל הידוע לנו כמעט ואין מידע שכזה מלבד אולי מכתב או שניים בפתיחת שנת הלימודים, אך זה כנראה תלוי ברשות עצמה). לאחר רישום הכתובת הנוספת עדיף לוודא מול הרשות שהם אכן עובדים בהתאם ללשון החוק.
בנוסף, רישום זה יביא לכך שתקבל מידע מועט המתקבל מהביטוח הלאומי (חשוב בעיקר להורים שיש להם ילד נכה!).
לא מדובר על מידע כמו קצבאות הילדים (כספי) וכו', אלא רק מידע על מעבר קופת חולים של הילד יחד עם האם, מידע אם הילד מקבל קצבת נכות וכו' (ראו כאן).
במידה ולהורים ילד נכה, הרי שלאחר רישום הכתובת הנוספת האב זכאי לקבל גם תג נכה לרכב ממשרד התחבורה.
במידה והאב עובר מקום מגורים, עליו לבצע רישום זה מחדש במשרד הפנים. מדינת ישראל…
קבלת מידע הנוגע לילד ממעונות, גני הילדים ובית הספר
מעונות היום – ראו כאן. ברישום הקרוב (פברואר 2023) דרך הרישום משתנה ותהיה טובה ויעילה יותר.
בעבר הסברנו שליתר בטחון על האב לפנות בכתב לבית הספר/גן (מכתב לבית הספר) ולעדכן את בית הספר/גן שההורים גרים בכתובות שונות ושאתה מבקש לקבל כל מידע הנוגע לילדיך. כך קובע החוק. כיום המצב טוב בהרבה, ומספיק לבקש, ולרוב יסכימו כמובן.
במקביל חשוב מאוד לבקש ממזכירות בית הספר להכניס את פרטיך האישיים למערכת המחשב. מומלץ להיפגש עם המורה/גננת לשיחה אישית בנושא. יש צורך לבצע סעיף זה בכל מעבר לבית ספר חדש. דף קבלת מידע הנוגע לילד ממוסדות החינוך ראו כאן.
קבלת מידע הנוגע לילד מקופת החולים
כאן המצב כיום עדיין בעייתי.
עליך לפנות לקופת החולים בה חבר הילד כדי לקבל כרטיס מגנטי עבורו וכדי לקבל סיסמא משלך לחשבון הילד באתר האינטרנט של הקופה.
רק לבקש. מחובתם לתת לכם.
בחלק מקופות החולים ניתן לבקש ולרשום את הטלפון של שני הורי הילד במחשב ואז, בחלק מהקופות מספרי הטלפון של שני ההורים יופיעו על מרשמים, הפניות ובמידה ונשלח מסרון על קביעת תור, ביטול תור וכו' שני ההורים יקבלו אותו.
כמו כן, בהתאם ללשון החוק, ניתן לפנות בכתב ולבקש לקבל בדואר כל מידע הנשלח לאמא.
נכון לשנת 2023 אנחנו יודעים שזה עובד רק חלקית. בחלק מקופות החולים מידע זה כלל לא מופיע באתר הקופה. מוזמנים לבדוק ולעדכן אותנו האם בקופות החולים שלכם עומדים בלשון החוק. ראו כאן.
קבלת מידע על תוכנית חסכון לכל ילד
במידה והאב מעוניין לקבל כל שנה העתק מהדו"ח הכספי לתוכנית חסכון לכל ילד, עליו לפנות באופן חד פעמי לגוף הפיננסי המנהל את החסכון לבקש זאת. בהתאם ללשון החוק מחובתם לשלוח לכם מידע זה. ראו כאן.
אם האב לא יודע (מהאם) באיזה גוף השקעות מושקע הכסף, הרי עליו לפנות לביטוח הלאומי, ומחובתם לעדכן אותו. ראו כאן.
תוכלו למצוא דף מיוחד בנושא קבלת המידע מכל הגופים.
- רישום לכיתה א' או גן
- קבלת מידע מבית הספר והגן
- קבלת מידע ממעונות היום
- בריאות הילד
- ביטוח לאומי
- קבלת מידע מהעירייה
- תכנית חיסכון לכל ילד
- צ.ה.ל – קבלת מידע על צו ראשון
- הוצאת דרכון לקטין
המצב הקיים פוגע בילד
מאחר והמידע מגיע רק לכתובת אחת, חלה על ההורה המקבל (לרוב האם) חובת יידוע של ההורה האחר (לרוב האב) – אחריות לא הגיונית ולא סבירה שנופלת על כתפיה, במיוחד לאחר שההורים בחרו להיפרד זה מזו.
אין כל סיבה שהאם תשמש כ"מזכירה" של האב ותהיה אחראית להעביר לו את המידע, ואין סיבה שהאב יהיה תלוי בנכונותה של האם לשתף ולהעביר לו את המידע הנוגע לילדו שלו, מה עוד שהאם יכולה, בתום לב, לשכוח לעדכן, ועל לא כלום נוצרה עילה לוויכוח מיותר בין ההורים, אשר לרוב יגיע גם לפתחו של הילד.
מצב בו המידע נשלח להורה אחד בלבד אינו משרת את טובת הילד. למידע הנמסר מן הגופים השונים חשיבות מכרעת לגידולו של הילד ולטיפול בו. מניעתו ממי מההורים מהווה פגיעה קשה ביכולתו של אותו הורה למלא את חובתו כלפי הילד.
דואר רשמי המגיע בעניין הילד לרוב עוסק בעניינים חשובים ומהותיים – אם רישום ושיבוץ למעון, לגן או לבית הספר, אם זימון ליום ההכרות לקראת עליית הילד לכיתה א', אם מידע רשמי מבית הספר, אם מידע בעניין טיפול רפואי, ואם צו גיוס ראשון. חובה ששני ההורים יקבלו מידע חשוב זה.
בחירה לאב לקבת את המידע הנוגע לילדו
השארת הבחירה להורה האחר (לרוב האב), בהתאם ללשון החוק הנוכחי, האם לקבל או לא לקבל את המידע הנוגע לילד כוולונטרית לא רק שאינה משרתת את טובת הילד, אלא אף פוגעת באותם ילדים שהקשר שלהם עם האב רופף.
מחובתה ובאחריותה של המדינה להעביר גם להורה זה את כל המידע במסגרת חובתו ההורית, בדיוק כמו שהמדינה מעבירה מידע זה להורה האחר.
חשוב מכך, מעצם מתן הרשות להורה לקבל או לא לקבל את המידע, יחד עם היותו של ההליך לקבלת המידע הליך בירוקרטי הכרוך בהגשת בקשה כפי שמחייב כיום החוק, מאותתת המדינה להורה ש"מותר" להתחמק ולהשתמט מאחריותו ההורית לילדו.
בכך משאירה המדינה את כל האחריות ההורית על הורה אחד בלבד. קבלת מידע לגבי הילד הינה זכות אך גם חובה הורית, ומחובתה של המדינה, בראייה של קשר ילד-הורה, לדאוג לכך שהמידע יגיע, באופן אוטומטי וכברירת מחדל, לשני הורי הילד.
נקודה למחשבה: קבלת מידע הנוגע לילד – כללי
גם אם לא לכך התכוון המחוקק, ההורה אשר צריך לפנות ולבקש את המידע למעשה הוגדר כהורה סוג ב'!
מדוע ששני ההורים לא יקבלו אוטומטית וכברירת מחדל את כל המידע הנוגע לילדם? האם זו הדרך לשמר את הקשר של הילד עם שני הוריו לאחר פרידתם? מדוע הורה אחד צריך לפעול, ולבקש, ולשלוח מכתב? כיצד הורים גרושים אמורים לדעת על קיום החוק? כמה הורים אכן יפנו, גם אם הם יודעים? למי יש כוח לבירוקרטיה מול כל הגופים – לבקש, לחזור ולבקש, להתעקש? והרי בירוקרטיה, כדרכה של כל בירוקרטיה, תידחה ותידחה עד שתישכח.
על החוק החלמאי (סעיף 18(ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות) ניתן לקרוא כאן.