הורים גרושים וקופות החולים

גירושין - מידע מקיף להורים המתגרשים

הורים גרושים וקופות החולים

Print Friendly, PDF & Email

הורים גרושים וקופות החולים: מתוקף האפוטרופסות, שני ההורים יחדיו אחראים לכל נושא מהותי הקשור לבריאות הילד. בנושאים רגילים הקשורים לבריאות הילד, כל הורה אחראי בזמני השהות שלו.

כל הורה ייקח את הילד לרופא בהתאם לצורך, בימים בהם הילד איתו (כל קופות החולים מאפשרות הנפקת כרטיס מגנטי לילד לכל אחד מהוריו וגישה לחשבון הילד באתר האינטרנט של הקופה). במקרים יוצאי דופן, כמו אשפוזים בבית החולים וטיפולים חריגים ודחופים, חובת ההורה לדאוג לילדו ובמידת האפשר לתאם זאת עם ההורה האחר.

הורים גרושים ובריאות הילד

הורים גרושים וקופות החולים

כרטיס מגנטי וסיסמא לאינטרנט לכל הורה בנפרד

משרד הבריאות הוציא לבקשתנו שני חוזרים:

  1. חוזר המאפשר הנפקת כרטיס מגנטי לכל הורה המבקש זאת, כך שכל הורה יוכל לקחת את ילדו לרופא במקרה הצורך. לא משנה אם ההורה שייך לקופת החולים של הילד.
  2. חוזר המאפשר לכל הורה לקבל סיסמא משלו עבור חשבון הילד באתר האינטרנט של קופת החולים. גם כאן, לא משנה אם ההורה שייך לקופת החולים של הילד.

לחוזרים אלו של משרד הבריאות חשיבות רבה, שכן כאשר לכל הורה יש כרטיס משלו עבור ילדו יחד עם גישה חופשית לחשבון הילד באתר האינטרנט של הקופה, כל אחד מההורים יכול לדאוג לילדו בשעת הצורך, ומתאפשרת מעורבות גבוהה יותר ואוטונומית בנושא הרפואי.

כרטיס מגנטי לשני ההורים – מיד עם לידת הילד

בעקבות פנייה של העמותה לקופות החולים, החלו כל קופות החולים להנפיק שני כרטיסים מגנטיים לכל זוג הורים שנולד לו ילד.

המטרה שלנו בקידום הנושא היא כפולה:

מצד אחד, יש במתן כרטיס לכל הורה קידום חלוקת האחריות הורית המשותפת בקרב הורים נשואים, שהרי אם לכל הורה יהיה בארנק כרטיס משלו, כל הורה יוכל לקחת את הילד לרופא במקרה הצורך.

במקביל, כאשר הורים מתגרשים, הרי שלכל אחד מהם כבר יש כרטיס מגנטי, וטבעי לגמרי ומובן מאליו ששני ההורים ימשיכו לקחת את הילד לרופא במקרה הצורך.

אתרי קופות החולים בכל הקשור להורים החיים בנפרד:

אתר קופת חולים מכבי. קופת חולים מכבי היא היחידה אשר מפרסמת את פרטי המידע שהיא תשלח להורה האחר, האב, במידה ויפנה ויבקש זאת. האם המידע אכן נשלח? מוזמנים לעדכן אותנו.

אתר קופת חולים כללית

אתר קופת חולים לאומית.

אתר קופת חולים מאוחדת. חדש (דצמבר 2022) פנינו לקופת חולים מאוחדת והם פעלו לשינוי דרך העבודה וכיום כאשר ההורה האחר (האב) ימלא את הטופס באתר מאוחדת הוא יקבל את כל המידע בדיוק כמו האם.

קבלת מסרונים מקופת החולים

בחלק מקופות החולים (כיום רק במכבי) ניתן לרשום את הטלפונים של שני ההורים במערכת המחשב, כך שמספר הטלפון של שני ההורים יופיע על מרשמים, הפניות וכו' ובמידת הצורך יוכלו ליצור קשר עם כל אחד מההורים. לעיתים צריך להסביר ולהתעקש.

בחלק מקופות החולים (כיום רק במכבי – בקרוב במאוחדת) רישום שכזה אף יביא לכך שכאשר נשלח מסרון בנוגע לילד, למשל קביעת תור, ביטול תור, מרשם שהונפק וכו', המסרון ישלח לשני ההורים. בקופת חולים מכבי כך זה עובד.

נציין שבקופת חולים כללית יש אפשרות להירשם לאפליקציה ואז, כאשר האפליקציה מזהה את שם המשתמש שנכנס במכשיר הטלפון, מאותו רגע מתקבלות התראות למכשיר הטלפון על מידע חדש שהתקבל בתיק הרפואי. שני ההורים מקבלים את ההתראות, כל אחד במכשיר שלו. מה לגבי הורים שאין להם אפליקציה? למשל חרדים? לא ידוע לנו על פתרון לנושא. אם יש אב כזה אנחנו מזמינים אותו לפנות אלינו, ויחדיו ננסה לפתור את הבעיה.

מה יעשו הורים גרושים שלא במכבי?

אנחנו מנסים לקדם את הנושא, אך ללא עזרתכם לא נצליח. כל הורה שלא מקבל את הזכויות המלאות שלו, מוזמן לפנות בתלונה למחלקת הפניות של משרד הבריאות. pniot@moh.gov.il או למשרד מבקר המדינה ombudsman@mevaker.gov.il וכמובן לעדכן אותנו. תמיד נשמח לעזור.

מתן חיסונים – ילד להורים גרושים:

בתקופת הקורונה נושא החיסונים הביא למתחים בין ההורים והיו בנושא פסיקות רבות. אנו מצרפים את פסק דינם של כבוד השופטת ו. פלאוט, צ. ויצמן, א. גורמן, מחוזי מרכז, מיום 20.03.2022 אשר דן בסוגיה האם יש להורות על חיסון בנותיהם הקטינות של ההורים בחיסוני שיגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות, כאשר אחד ההורים מתנגד לכך ואישר את מתן החיסון.  עמ"ש 44516-10-21. על פסק הדין הוגש ערעור לעליון. בע"ם  3064/22.

כמובן שכאשר הילדים מספיק בוגרים ואינם רוצים להתחסן, כך לרוב יהיה. ראו פסק דינו של כבוד השופט בנימין יזרעאלי בתלה"מ 2223-05-21. ופסק דינה של כבוד השופטת לירון זרבל- קדשאי בתלה"מ 20839-09-21

טיפולים רפואיים מחייבים הסכמת שני ההורים – טיפול פסיכולוגי

כל טיפול רפואי או פרה-רפואי, כגון טיפול פסיכולוגי לקטין, טיפול שיניים, טיפול ברפואה משלימה, וכו', מחייב את הסכמת שני ההורים. חוזר משרד הבריאות "מיסוד הקשר בין ההורים לבין מערכת הבריאות ביחס לילדיהם", מיום 3.6.2009, דן בהנחיות בשלושה תחומים: מתן מידע לכל הורה, לבקשתו; ייזום מתן מידע לכל אחד מההורים; וקבלת הסכמה של שני ההורים לטיפולים מוגדרים.

הסכמה של הורים שחיים בנפרד לגבי טיפול נפשי בקטין: יורם צ. צדיק, דר' דניאל גוטליב, ברניס ליבק ודוקי אופיר.

מתן טיפול רפואי לקטין בלי הסכמת הוריו או במצבי מחלוקת ביניהם – מרכז המחקר והמידע של הכנסת, מיום 24.02.2014.

מסירת מידע להורה האחר:

כאן המצב כיום די בעייתי. קופות החולים מחויבות לעמוד בלשון חוק "מסירת מידע להורה". זה אומר שכל הורה אשר מעוניין לקבל בדואר את כל המידע הנשלח לאם לגבי הילד חייב לפנות, בכתב, לקופת החולים ולבקש זאת. מכתב מוכן לקופת החולים. זה החוק. נכון לשנת 2023 אנחנו יודעים שזה עובד רק חלקית. בחלק מקופות החולים מידע זה כלל לא מופיע באתר הקופה. מוזמנים לבדוק ולעדכן אותנו האם בקופות החולים שלכם עומדים בלשון החוקראו כאן.

נוהל מעבר קופת חולים הורה גרוש וילדו

העמותה הגישה בג"ץ כנגד הביטוח הלאומי בנושא יידוע האב הגרוש על כך שילדו שלו עבר קופת חולים. את העמותה ייצגו בהתנדבות עורכי הדין חיים פאשי לוין ומיכאל אביב.

בתאריך 06.03.2019 פרסם הביטוח הלאומי את החוזר החדש בנוגע למעבר קופות חולים עם הילד כאשר מדובר על הורים גרושים. על מנת שהאב יקבל מהביטוח הלאומי (הגוף האחראי על נושא המעברים בין קופות החולים) מידע שהוגשה בקשה למעבר לקופה אחרת, על האב לרשום את כתובתו ככתובת נוספת למשלוח דואר. לבקשתנו הוסיף הביטוח הלאומי הסבר לנושא באתר שלו, בתקווה שכך ההורים יהיו מודעים לדרך מוזרה זו. אב צריך לבקש לקבל מידע חשוב הנוגע לילדו. לאם המידע מגיע אוט'. לחוזר החדש לחץ כאן.

הורים גרושים וקופות החולים – נתקלתם בבעיות או קשיים?

לא כל הפקידות בסניפי קופות החולים מודעות לחוזרים אלו. לכן, הורה שעדיין נתקל בבעיות או בקשיים, מוזמן להדפיס ולהראות אותם לפקידה בקופת החולים, ובמקרה הצורך לפנות בתלונה לפניות הציבור במשרד הבריאות. pniot@moh.gov.il

חפשו באתר:

חפשו מאמר לפי קטגוריה

הרשמה לעדכונים

במידה ואת/ה מקבל/ת את המיילים באופן שוטף אין צורך ברישום נוסף.
במידה ובוצע רישום והמיילים אינם מגיעים אליך ניתן לפנות למייל guyraveh04@gmail.com

אישור הרשמה לעדכונים

הרישום בוצע בהצלחה!