רישום לכיתה א' וגן: כל אחד מההורים מעצם היותו אפוטרופוס לילדו – ללא קשר לנושא המשמורת/חזקה/חלוקת זמני השהות – זכאי לרשום את הילד למוסד החינוכי ברשות. כיתה א' או גן עירייה.
רישום למוסדות החינוך לשנת הלימודים התשפ"ה
הרישום לכיתה א' וגן לשנת הלימודים התשפ"ה יחל ביום חמישי א' בשבט התשפ"ד (11 בינואר 2024) ויימשך עד יום רביעי כ"א בשבט התשפ"ד (31
בינואר 2024).
באתר משרד החינוך תוכלו למצוא את הנהלים לנושא ואת חוברות הרישום שמשרד החינוך מוציא כל שנה לרשויות. ראו כאן.
האם שני הורי הילד יאשרו את רישום הילד למוסד החינוכי?
לרוב כן, אך זה תלוי ברשות.
העמותה פנתה לאורך השנים לרשויות רבות, וכיום ברובן יש טופס מיוחד לנושא, אך עדיין לא בכולן. בחלק מהרשויות הרישום מחייב את חתימת שני ההורים, ובחלק מהרשויות חתימת הורה אחד בלבד.
לרוב תוכלו למצוא באתר הרשות, תחת מחלקת החינוך – את "טופס להורה עצמאי". טפסים לדוגמא: נתניה, חדרה, אור עקיבא, קריית ים, נהריה , כפר יונה, רעננה, נהריה.
ברשות שלכם אין טופס דומה? הטופס מיושן ולא תקין? מוזמנים לשלוח לנו מייל וננסה לטפל.
מה עושים כשאחד ההורים לא מסכים לרישום שבוצע?
רצוי לשוחח עם ההורה האחר ולנסות להגיע להבנות. לעיתים רצוי ללכת יחד לאיש מקצוע, לשמוע את דעתו, וניתן גם להסכים שפועלים בהתאם להמלצתו.
ואם בוצע רישום למרות שההורים לא הגיעו להסכמות?
- לפנות במכתב לרשות, להסביר, ולבקש לבטל את הרישום כי הוא נעשה באישור אחד ההורים בלבד. רצוי מכתב מעורך דין שיהיה יותר רשמי, אך לא חובה. לעיתים זה יצליח ולעיתים לא.
- בלית ברירה לפנות לבית המשפט.
טיפ – לעיתים הרישום מבוצע לבית ספר/גן חדש, בעקבות מעבר מגורים ורישום מען חדש לילדים. במידה ולהורים הגדרה הורית שווה שינוי המען מחייב את הסכמת שני הורי הילד, כך שאם בטעות אושר הרישום ללא הסכמת ההורה האחר ניתן לפנות למשרד הפנים לביטול הרישום. ראו כאן.
שליחת המידע גם להורה האחר
הישג לעמותה: לאחר תכתובת ארוכה עם משרד החינוך והגשת עתירה מנהלית יש תוצאות: בהתאם להנחיות משרד החינוך, כאשר ההורים חיים בנפרד (גרושים/פרודים) מחובת ההורה הרושם למלא בטופס הרישום את פרטי שני ההורים. כך גם ברישום באמצעות האינטרנט.
לאחר הרישום על הרשות לשלוח בדואר להורה האחר:
שלב ראשון – את אישור ביצוע הרישום למוסד החינוכי.
זה אומר שאם הורה א' רשם את הילד הוא יקבל במועד הרישום את אישור ביצוע הרישום, אך מחובת הרשות לשלוח מייד לאחר מועד הרישום את האישור גם להורה האחר. בדואר. הרשות יכולה כתוספת לשלוח גם במסרון או במייל.
לא קיבלתם בדואר אישור על ביצוע הרישום? מוזמנים לפנות למחלקת הרישום ברשות ולבדוק מדוע. נשמח כמובן לעדכונים מהשטח.
שלב שני – חובת הרשות לשלוח את אישור השיבוץ למוסד החינוכי.
עזרה במניעת מעבר מגורים לא חוקי של האמא עם הילדים
מעבר לזכותו של האב בקבלת המידע (ולטעמנו גם חובתו), הרי במקרים של ניסיון למעבר מגורים של האם והילדים ללא הסכמת האב ייתכן והמידע לאיזה מוסד חינוכי נרשם הילד בשלב מוקדם, ובעיקר לאיזו רשות, יכול לעזור למנוע מעבר לא חוקי שכזה מבעוד מועד.
בחלק מהמקרים ניתן להראות ממידע זה שעוד בחודש ינואר/פברואר (מועד הרישום כל שנה) או מעט לאחר מכן, כבר הייתה כוונה לעבור מקום מגורים.
פסק דין של בית המשפט העליון בנושא
כבוד השופטים נ' סולברג, ד' מינץ, י' וילנר, בע"מ 8219/21, קבלת ערעור האב על כך שהאם רשמה את הילד בן ה 3 לגן עירייה בעפולה ללא הסכמתו ואישורו, בניגוד לנהלים של העירייה. פסק הדין בבע"מ 8219/21
מעבר ורישום ילד למוסד חינוכי באמצע השנה
בהתאם להנחיות משרד החינוך (אפוטרופסות שווה על הילד) מעבר שכזה מחייב את הסכמת וחתימת שני הורי הילד.
כבוד השופטת נאוה גדיש, י"ס 21-03-4895, דחיית בקשת אם לרישום יחיד למוסד החינוכי באמצע שנת הלימודים, מיום 04.05.2021.
הנחיות משרד החינוך ברורות! מעבר קטין למוסד חינוכי חדש מחייב את אישור שני הורי הילד. האם ניסתה לרשום את הילדה בעיר חדשה, ללא ידיעת האב וכמובן ללא הסכמתו, ובקשה נדחתה כמובן.
בהתאם להנחיות משרד החינוך, מחובתה של הרשות לעדכן את ההורה האחר שהוגשה בקשה למעבר מוסד חינוכי עבור הילד. ראו הסבר לנושא זה בחוברת הרישום בהם נרשם שיש חובה לרשום את פרטי שני ההורים במקרה של הורים גרושים. כמו כן ראו בהמשך את פסק הדין לנושא. כך, לאחר שההורה האחר מודע להגשת הבקשה, הוא יכול לפעול בהתאם לרצונו.
מהי חובתו של הרשם ברשות?
פסק דין המצורף מסביר בצורה טובה נושא זה. ת"א 49238-12-14 של כבוד השופטת יעל טויסטר ישראלי מיום 06.07.2016.
חשוב: לא כל הרשויות עומדות בחובתן. כמו כן, לא בטוח שכל ההורים הרושמים את הילד יבחרו לציין שההורים חיים בנפרד ולמלא את פרטי ההורה האחר, ובמקרים אלו האבא/אמא לא יקבלו את המידע.
אנו ממליצים לכל אב/אם שהנושא חשוב להם, פשוט לפנות למחלקת החינוך ברשות בה גרים ילדיו/הגננת/המורה, ולבקש להוסיף את פרטיו.
רישום לכיתה א' וגן – מוזמנים לעדכן אותנו
נתקלתם בבעיה בכל הקשור לרישום לכיתה א' וגן? טופס הרשות לא מחייב את חתימת והסכמת שני ההורים? לא קיבלתם את אישור הרישום? מוזמנים לעדכן אותנו וננסה לטפל.