תסקיר עו"ס לסדרי דין

גירושין - מידע מקיף להורים המתגרשים

תסקיר עו"ס לסדרי דין

Print Friendly, PDF & Email

תסקיר עו"ס לסדרי דין (בעבר: פקידת סעד) מהווה כלי מכריע לחלוקת זמני השהות של ההורים עם הילד, והזכות של שני ההורים להגדרה הורית שווה.  יהיו מקרים בהם יוגש תסקיר גם בנושא מעבר מגורים.

ראו נוסח התסקיר

הערה חשובה (1): פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב מחודש מאי 2021, עמ"ש 13008-02-21, הוא אחד מפסקי הדין החשובים והנהדרים שקראנו בשנים האחרונות אשר מסביר מדוע כה חשוב לעבור למתווה בו אין יותר צורך לדון בנושא המונח 'משמורת'.

אנו תקווה שפסק דין זה יביא לשינוי מהותי בדרך עבודתם של שופטי בתי המשפט והעו"סיות ברווחה. לא עוד מאבק כה מיותר בין ההורים על הגדרתם ההורית. כיום זה תקף רק בבתי המשפט למשפחה. ברבני עדיין לא.

ראו גם פסק דינה של כבוד השופטת נאוה גדיש, תלה"מ 6306-10-18, מקום המגורים של הילד יהיה רשום במקום מגורי האב, ובהתאם לטובת הילד והשינוי החברתי בשנים האחרונות אין כל צורך לקבוע הורה משמורן.

מתאוריה למעשה: לעורכי הדין פסקי דין אלו יכולים להוות בסיס מקצועי לבקש מבית המשפט עוד בראשית הדרך שלא יהיה כל דיון על נושא המשמורת כך שההגדרה ההורית תהיה שווה, וגם אם השופט מחליט לשלוח את ההורים לתסקיר, הבקשה תהיה להמלצה לחלוקת זמני השהות בלבד, ללא צורך להמלצה על ההגדרה ההורית.

כך לא יהיה מאבק מיותר וכה אמוציונאלי בין ההורים אשר במקרים רבים פוגע בילדם המשותף. אם הבקשה הוגשה והיא כוללת בקשה להמלצה למשמורת, רצוי להסביר נושא זה לעו"סית ולבקש ממנה שבתסקיר לא יהיה דיון/המלצות על נושא זה.

ראו בנושא זה גם סעיף 3.2 בתע"ס 3.2 בו נרשם שחלק מתפקידו של העו"ס הוא "…לסייע, להנחות ולהדריך בתכנון האחריות ההורית…".

הערה חשובה (2): טבלת החגים בפורמט התסקיר החדש אינה תואמת את לוח החופשות אשר מפרסם משרד החינוך. על מנת למנוע ויכוחים בעתיד, חשוב מאוד לבקש מהעו"סית להתאים את הטבלה ללוח החופשות הרשמי במוסדות החינוך.

תסקיר עו"ס לסדרי דין

עו"ס לעניין סדרי דין  – הכנת תסקיר

העו"ס לסדרי דין משמשת כבוחן המציאות המקצועי של בתי המשפט במצבים של סכסוך, עמדות סותרות וקונפליקטים מרובים סביב נושאים מהותיים במצבי גירושין. לפיכך, המפגש שלכם עם העו"ס לסדרי דין חשוב ומשמעותי, וחשוב מאוד להתכונן אליו.

העו"ס ממונה על ידי השופט לשמש כאיש המקצוע שייפגש אתכם, יכיר אתכם ואת ילדיכם, יאסוף נתונים מגורמים נוספים, וימליץ לבית המשפט על חלוקת זמני השהות.

לעיתים יקבע בית המשפט, לרוב לבקשת ההורים, שהם יופנו לאיש מקצוע חיצוני, פרטי, אולם במרבית הפעמים הפנייה הראשונית במצבים של מחלוקות בין ההורים נעשית לשירותי הרווחה. ראו עוד על התסקיר במשרד אתר הרווחה.

בחודש ספטמבר 2023 פנינו למשרד הרווחה לקבלת נתונים על התסקירים ומרכזי הקשר. תשובה משרד הרווחה מתאריך 15.01.2024. כ- 10,000 משפחות מגיעות לרווחה כל שנה. פשוט נורא.

האם קביעת העו"סית חשובה?

קריטית! תסקיר עו"ס לעניין סדרי דין (פקידת סעד) הינו חוות דעת עם המלצות לבית המשפט. שופטים, אם אין סיבה מהותית אחרת (ויש כמובן פסקי דין בהם השופטים המליצו על הסדר של משמורת משותפת/אחריות הורית משותפת או חלוקת זמני שהות רחבה בניגוד לעמדת העו"ס), מקבלים את המלצתה כלשונה. ראו בנושא זה פסק דינו של כבוד השופט שרעבי (מחוזי חיפה). רמ"ש 10010-09-23

זמני שהות ללא תסקיר

הגשת תסקיר לוקחת המון זמן. 2-8 חודשים. יש שופטים שכבר הבינו את הנושא ולא מוכנים לא לקבוע זמני שהות זמניים עם שני ההורים עד הגשתו.

ראו לנושא זה את פסק דינו של כבוד השופט שוחט ברמ"ש 49825-01-23 מיום 09.03.2023. בהמשך נקבע שיש להגיש תסקיר. ראו רמ"ש 61671-12-23

בתלה"מ 51272-10-19, כב' השופט ליאור ברינגר, לאחר שהובהר לבית המשפט שתסקיר יוגש במקרה הטוב רק בעוד שישה חודשים (תל אביב), נקבעו זמני שהות של 8/6 כמקובל היום. הילד בן 6. על החלטה זו הוגש ערעור למחוזי אשר נדחה על ידי כבוד השופט שוחט. החלטה של בית המשפט המחוזי הינה החלטה מנחה לבתי המשפט למשפחה וניתן להשתמש בהחלטה זו, בטח לקביעת חלוקת זמני שהות זמניים. פסק הדין ברמ"ש 27434-12-19.

המשיב אינו זר לו וגם אם בילה עמו זמן איכות באופן נמוך משמעותית מהמבקשת – מדובר בבילוי שנעשה מדי יום ביומו, דבר שאינו מתאפשר עוד משהצדדים הפרידו מגוריהם. מבחינת בית משפט זה, כל עוד לא הוכח אחרת, שני ההורים במקרה דנן נורמטיביים ובעלי מסוגלות הורית טובה לגידול הקטין. בענייננו טרם הוכח אחרת ונראה שאותה מסוגלות הורית טובה הוכיחה את עצמה עד היום שהרי הקטין גדל לתפארת.

ראו גם פסקי דין ישנים יותר של כבוד השופט ארז שני. י"ס 43369-04-17 מהי ברירת המחדל כשאין תסקיר ותמ"ש 31915-07-16.

כמה פגישות? מספר בודד של פגישות ברוב המקרים. פגישה עם שני ההורים יחד, פגישה עם כל אחד מההורים בנפרד ופגישה עם כל הורה והילדים. העו"ס לסדרי דין שתמונה משויכת לרשות המקומית בה מתגוררים הילדים. באם העו"ס לסדרי דין כתבה את עמדתה ללא מפגש עמכם או עם ילדיכם הדבר אינו תקין.

במידה ויש חשש לאלימות או להתנהגות לא נאותה אחרת, יקבעו המפגשים במרכז קשר. פסק הדין ברמ"ש 22674-05-22

האם קיימת כיום הטיה מגדרית?

בעוד הורותה של האם מתקבלת לרוב ללא עוררין, האב, לרוב, צריך במפגשים להוכיח את יכולתו כהורה ואת רצונו להיות הורה לילדיו. לעמוד במבחן. כתוצאה מכך היחס לשני ההורים, בבסיסו, שונה וההשלכות בהתאם. אבהות נבחנת בהיבטים מחמירים יותר של מוטיבציה, מחויבות ונכונות לגדל את הילדים.

רוב העו"סים לסדרי הדין הן נשות מקצוע. מחקרים מראים (ברבר, 1997) שלרוב העמדות של אנשי מקצוע העוסקים בילדים צעירים ובפרט של נשים הנן מוטות מגדר לטובת אימהות, בוודאי סביב סוגיות של חלוקת זמני השהות והגדרה הורית שווה.

יש מקרים רבים בהם קיימת הזדהות של העו"סית עם האם, במודע או שלא במודע, וכאשר לאם יש קשיים עם הגדרה הורית שווה, חלוקת זמני השהות רחבה או לינה בבית האב במוצאי השבת, קיימת, במקרים רבים, הזדהות עם כאבה/חששה של האם, ובעקבותיה המלצה לא מקצועית.

השינוי בעשור האחרון

ועדיין, חשוב לנו להדגיש, בעשור האחרון משרד הרווחה פועל לקדם את נושא האחריות ההורית המשותפת. כיום, בעקבות המלצות ועדת שניט, יותר ויותר עו"סיות מכירות ומיישמות את המלצות ועדת שניט ומחקרים פסיכולוגיים עדכניים בחקר התפתחות הילד, מבינות את חשיבותו של האב בחיי ילדיו וממליצות על הסדר של אחריות הורית משותפת לצד זמני שהות רחבים ומעודדות את הקשר של הילד עם שני הוריו. וכן, בשטח, יש שינוי מרשים. אך עדיין לא מספיק.

קיים חשש אצל חלק מהעו"סיות, לעיתים מוצדק, שהאב מעוניין בזמני שהות רחבים, רק על מנת להפחית בהמשך את סכום המזונות.

ראשית, חשוב מאוד להבין שגם אם בתחילת הדרך זו הייתה המחשבה של אב כזה או אחר, כל עוד הקשר וזמני השהות יישמרו וטובת הילד התקיימה, וזה החשוב.

שנית, כמובן שאסור שמספר 'תפוחים רקובים' ימנעו מכלל האבות הגרושים לממש את הורותם! בכל מקרה בו בהמשך הדרך האב לא יעמוד בזמני השהות, קיימת אפשרות לפנות בנושא לבית המשפט. ראו הסבר כאן.

וכן, במקביל, יש גם אימהות אשר ינסו למנוע מהאב זמני שהות רחבים, גם כן בגלל נושא המזונות. את טובת הילד יש לבחון בצורה מקצועית ומתוך הנחה בסיסית ששני ההורים הם נורמטיביים, אלא אם כן הוכח אחרת.

נדגיש שלהגדרה ההורית עצמה – משמורת משותפת, אחריות הורית משותפת או אי הגדרה כלל – אין כל השפעה על נושא המזונות ולא על ההטבות השונות (מלבד הנחה בארנונה). ראו כאן.

מועד הכנת תסקיר עו"ס לסדרי דין (פקידת סעד)

כאמור, עקב עומס רב, יעברו מספר חודשים (2-8) מיום ההפניה של בית המשפט ועד שעו"ס לסדרי דין תזמן את ההורים לפגישה ראשונה.

בתקופה זו חשוב לשמר את הקשר של הילדים עם שני ההורים. עליכם לעמוד על כך שתיקבע חלוקת זמני שהות של הילדים עם שני ההורים, גם אם היא זמנית. נושא זה הינו קריטי!

הורים רבים (בעיקר אבות) מדלגים על שלב זה, סומכים על כך שהדברים 'יסתדרו' ומביאים בעצמם למצב מסוכן בו הילדים עלולים להתנתק מהם או שהקשר עמם יהיה לא יציב, חלש ומצומצם. יש לדרוש חלוקה רחבה ככל הניתן גם אם היא זמנית.

קנס על איחור בהגשת התסקיר

כאמור, במקרים רבים התסקיר מוגש לאחר זמן רב. רב מידי. מצורפת החלטה של כבוד השופט ארז שני בה מחלקת הרווחה לא עמדה בלוחות הזמנים, אך בחרה לא לעדכן בכך את בית המשפט. כבוד השופט שני התרגז, בצדק, וקנס את מחלקת הרווחה. תלה"מ 65187-01-22. ראו החלטה נוספת של כבוד השופט שני משנת 2019. תלה"מ 27974-09-18 והחלטה של בית הדין הרבני בירושלים בתיק 1039885/3.

התסקיר אותו תמלא העו"סית ותגיש לבית המשפט.

קווים חשובים למפגש עם העו"ס לסדרי דין.

להלן קווים מנחים חשובים למפגש עם העו"ס לסדרי דין (פקידת סעד), וכן, למרות שהם נכונים לשני ההורים, הם מופנים בעיקר לאבות, גם משום שהורותה של האם נלקחת כעובדה וכמובנת מאליה, בעוד שהורותו של האב נבחנת, וגם משום שעו"ס לסדרי דין אמונות על סימני מצוקה "נשיים", בעוד שסימני מצוקה "גבריים" נתפסים לרוב כתוקפנות ואפילו כאלימות:

  1. השתדל לשמור על קור רוח ושיקול דעת למרות הסיטואציה המלחיצה והמאיימת. אבות מתלהמים, קטנוניים או וכחניים יוצרים רושם של הורים לא ראויים, כי ההנחה היא שהם יתנהלו כך גם עם ילדיהם. עד כמה שההמלצה נשמעת בלתי אפשרית, חשוב לשמור על "התנהלות נאותה" הן במהלך המפגשים עם העו"ס והן בבית המשפט. ועדיין, כאשר צריך להסביר או לעמוד על שלך, למשל בנושא הגדרה הורית שווה או לינה במוצאי השבת, חשוב מאוד לעשות כך. רק בנימוס, ללא התקפה או העלבה.
  2. תאר, ובהרחבה, את הקשר שלך עם ילדיך, את איכותו, את פרטיו, מאפייניו הייחודיים של הילד, אורח חייו, שגרת יומו, העדפותיו. ספר על רצונך לקשר מיטבי עם הילדים (אם זהו רצונך כמובן), לאכול יחד ארוחת ערב, לקרוא סיפור לפני השינה, לעזור בשיעורים וכדומה. אפשר גם להביא תמונות שלכם עם הילדים, אין כמו מראה עיניים. התמקד בך ולא בגרושתך, הימנע מכל ניתוח אישיותי שלה ומתן אבחנות ודיאגנוזות.
  3. שמור על דו שיח מכבד ומכובד עם האם. למרות שההורים יודעים מראש שהם באים 'למאבק' על הגדרתם ההורית השווה, על חלוקת זמני השהות, עדיין חשוב להימנע מכל השחרה של האם או מחיקה של חשיבותה בעולמו של ילדך.
  4. שים לב לנוכחות הלא מילולית שלך – החל מלבוש נקי ומסודר והופעה מסודרת, דרך אופן הישיבה, הבעות פנים בתגובה לנאמר, מבט, תנועות ביטול, עצבנות או מתח, וכו'. יש לאלה השפעה עצומה על הנוכחים, לפעמים יותר מאשר למילים הנאמרות.
  5. אחד הנושאים החשובים אשר יעלו בשיחות הוא מתן הגדרה הורית שווה (משמורת משותפת או אחריות הורית משותפת). למרות שמדובר על נושא בסיסי, הגדרה הורית שווה, עדיין לא כך נקבע בכל המקרים, ולכן אנו ממליצים לקרוא על הנושא כך שתוכלו להסביר מדוע ההגדרה השווה חשובה לכם. ראו כאן.

ולכל החוששים מהטיית דין בעקבות ההנחיות שלעיל – מהלך הדברים הוא כה תובעני, כה ממושך, עד שבלתי אפשרי להסתיר את טבעו ואת טיבו האמיתי של האדם. כל שאנו ממליצים הוא לדבוק באמת הפנימית, ולתת לה להנחות.

ביקור בית

המטרה של הביקור היא לראות שיש תנאים בסיסיים לילדים בהתאם לגילם. למשל שיש להם חדר, מיטות עם מעקה בטיחות, משחקים, ספרים ובגדים בארון (ולא, זה לא זמן מתאים להתלונן על הגרושה שלא מעבירה בגדים).

כאשר מדובר על תינוקות, לעיתים האבות ישאלו האם הם יודעים לחתל, להכין אוכל, האם יש מושב מיוחד באמבט, ישבנון/סיר לגמילה, אמצעי בטיחות לסגירת ארונות, דלתות עם חומרי ניקיון, ציפות וסדינים מיוחדים למיטת פעוט, תרופות להורדת חום, עזרה ראשונה, בוסטר בנסיעה, מוגנות בחצר הבית וכו'. אצל האם זה ברור, האב צריך להוכיח.

חלוקת זמני שהות

כמובן שהדבר החשוב ביותר הוא חלוקת זמני השהות. האפשרות להמשיך ולממש את הורותך. ללינה חשיבות רבה בבניית קשר הורה-ילד, משום שהיא יוצרת את ההבדל שבין ביקור אצל מישהו, גם אם מוכר ואהוב, לבית. שינה היא כל מה שמסביב לה. דווקא בגילאים הצעירים, כאשר הילדים עדיין פחות עצמאיים, יש חשיבות מרובה לזמן האיכות שנוצר כמו מאליו לקראת השינה: מקלחת, הקראת סיפורים, חיבוק, נשיקת לילה טוב. כך גם הקימה בבוקר שאחרי. שינה סוגרת את היום ופותחת יום חדש והיא חלק חשוב ואינטגרלי לשגרת היום ולקשר עם הילדים.

כמובן שיש להתאים את חלוקת זמני השהות בהתאם למייחד כל משפחה כעולם ומלואו. הרחבה על הנושא, כולל אפשרויות חלוקה מקובלות, ניתן לקרוא כאן.

הגדרה הורית שווה

כיום, בבתי המשפט למשפחה, כבר פחות מדברים על המונח 'משמורת/משמורת משותפת" וברירת המחדל היא "אחריות הורית משותפת" ללא קשר לחלוקת זמני השהות. בבית הדין הרבני עדיין מדברים על משמורת.

תקשורת מול העו"ס לסדרי דין

במקרים רבים, יעבור זמן רב מיום הפגישה הראשונה של ההורים עם העו"ס לסדרי דין עד להגשת התסקיר לבית המשפט. בזמן זה ייתכן וההורים או אחד מהם יעבירו לעו"סית מסרים במסרונים או במייל. צריך להיות מודעים לנושא, לשמור על פניות מכבדות ומנומסות שלא נתפסות כמטרידות וקטנוניות.

בקיצור, לשלוח רק אחרי שחושבים ורגועים, ואם מדובר על דברים שליליים לחשוב היטב. יש מקרים שזה חובה, ויש מקרים שמיותר.

חקירת העו"ס בבית המשפט

מצורף פסק דין של בית הדין הרבני הגדול ירושלים, תיק 1292666/1, בנושא הכרעה הנסמכת על חוות דעת מומחה למרות דרישת צד לחקירתו, מיום 09.2.2021.

שימוש במונחים מפלים בתסקיר העו"ס לעניין סדרי דין

כדי להימנע מיחס שונה, אנחנו ממליצים ככל האפשר להתעקש על שימוש במונחים שאינם מפלים בין ההורים, בעיקר "זמני שהות" (ולא "הסדרי ראיה" או "ביקורים"), "איסוף", "הבאה" כפי שמופיע בתסקיר הנוכחי (לא "החזרה"), להקפיד על כך ששני הבתים שווים מבחינת הילד, וכו'.

דרך רישום חלוקת זמני השהות בתסקיר

בעבר, ולצערנו בחלק מהמקרים גם כיום…, היה מקובל לרשום רק את זמני השהות של הילדים אצל האב. הנחת הבסיס בדרך רישום ישנה זו היא שברירת המחדל היא שהילד אמור להיות אצל האם 100% מהזמן, כשלאב מוענקים זמני שהות כחלק ועל חשבון הזמן של הילדים עם האם.

צורת רישום זו צורמת ואינה ראויה! 

ההנחיה כיום היא, ותפקידו של כל הורה להקפיד על כך, לרשום את זמני השהות עם כל אחד מההורים. דרך רישום זו מכבדת ומעניקה יחס שווה לשני הורי הילד, ונותנת חשיבות זהה למקומם בחיי הילד.

מצורף מכתב תשובה שקיבלנו בנושא באוגוסט 2019. ויש גם תוצאות בשטח! בחודש מאי 2020 פורסם פורמט חדש לתסקיר, ובו, בהתאם לבקשתנו, יש הטמעה של הנושא. העו"סיות לסדרי דין מתבקשות לכתוב את זמני השהות של הקטין עם כל אחד מההורים, לציין את זמן האיסוף, מקום ובאחריות מי. אמצע השבוע, סופי שבוע וחגים. כמובן שדרך רישום שכזו תימנע ויכוחים קטנים ומיותרים בין ההוריםכל הכבוד למשרד הרווחה.

אנו תקווה שגם עורכי דין ומגשרים יאמצו דרך רישום זו. בהסכם גירושין שלנו יש שתי אפשרויות לרישום שכזה.

הערה חשובה: טבלת החגים בפורמט התסקיר החדש אינה תואמת את לוח החופשות אשר מפרסם משרד החינוך. על מנת למנוע ויכוחים בעתיד, חשוב מאוד לבקש מהעו"סית להתאים את הטבלה ללוח החופשות הרשמי במוסדות החינוך.

פורמט תסקיר חדש

תסקיר עו

לינה בבית האב במוצאי השבת

אחד הנושאים המיושנים, המרגיזים והכאובים. לינה בבית האב במוצאי השבת (מלבד מקרים בהם יש לכך סיבה מקצועית כמובן) היא דבר בסיסי שעיקרו טובת הילד. לצערנו, עדיין ישנם מקרים רבים בהם האב צריך לעמוד על דעתו, על מנת שכך יהיה. ראו כאן.

ועדת תסקירים משרד הרווחה

עדיין ישנן עו"ס לסדרי דין אשר מתקשות לקבל את השינוי החברתי בעשור האחרון ואת חשיבותם של שני ההורים להתפתחות תקינה של הילד, ומתוך כך נוטות להקל עם האם ולהחמיר עם האב.

לצערנו, כבר שמענו על עו"סיות לסדרי דין מאוד מיושנות, אשר הצהירו שהן מעולם לא המליצו על משמורת משותפת, שלא מאפשרות לינה בבית האב גם במוצאי השבת וכו'. יש להתנגד לתפישה זו ולא להיכנע לה. גם שופטים כיום פחות נוטים להסכים עמה.

במידה ובמהלך הפגישות עם העו"ס נתקלת ביחס לא הגון, לא הוגן או לא מקצועי ויש לך השגות על ההמלצות, תמיד ניתן לבקש ועדת תסקירים או לנסות ולהגיש תלונה להנהלת משרד הרווחה (ראו בהמשך).

ועדת התסקירים מיועדת לצורך התייעצות של עו"ס לסדרי דין עם עו"ס לסדרי דין מחוזית ועוד אנשי מקצוע. בועדת התסקירים יהיו נוכחים ההורים (ומותר להביא ידיד לתמיכה), העו"ס שטיפלה בתיק שלכם, עו"ס לסדרי דין מחוזית ולעיתים גם עו"ס לסדרי דין ראשית. במידת הצורך, יהיו נוכחים גם אנשי טיפול בילדים, נציגים מבית הספר וכד'.  אתם יכולים לבקש שבוועדת התסקירים ישתתף מומחה בילדים או במשפחות גרושות.

האם יש חובה לאפשר לשני הצדדים להגיע עם עורכי דינם לוועדת תסקירים?

ראו פסק דינה של כבוד השופטת יפעת שקדי שץ בתלה"מ 23872-11-19

הבאת המלצות תסקיר עו"ס לסדרי דין לידיעת ההורים

בסעיף 8.3 ד' לתע"ס נכתב:

 

על העו"ס לעניין סדרי דין לקיים שיחה ולהביא לידיעת בני הזוג את המסקנות וההמלצות בתסקיר, לפני הדיון בערכאה המשפטית.

 

יתכנו מקרים בהם ישקול העו"ס לעניין סדרי דין שלא לקיים שיחה זו. במצב זה עליו לנמק את שיקוליו בתסקיר. את התסקיר יש לשלוח לצדדים במקביל לשליחתו לערכאה השיפוטית.

 

חשוב – ברוב המקרים העוסית תמלא את חובתה, תציג לכל אחד מההורים את האפשרויות שהיא מתכוונת להמליץ בתסקיר, ותבקש את עמדת ההורים. מומלץ לכל אחד מההורים לא להביע התנגדות לקיום שיחה משותפת עם ההורה האחר. הדבר ייתפש כבעייתי ושלילי.

ערעור על תסקיר עו"ס לסדרי דין (פקידת סעד) / פניה להנהלת משרד הרווחה:

במידה ולעמדתכם העו"סית לסדרי דין פעלה בניגוד למוטל עליה, ניתן בתחילה להפנות אליה מכתב מעורך הדין שמייצג אותך ובו תיאור התלונות העיקריות.

ובלית ברירה, ניתן להגיש נגדה תלונה. ראו כאן.

ניתן לפנות למחלקת פניות הציבור במשרד הרווחה Pniot@molsa.gov.il ואפשר ליתר בטחון גם ללשכת שר הרווחה sar@molsa.gov.il

חשוב לדעת שבמשרד מבקר המדינה יש עו"ס אשר אחראית רק על נושא הרווחה ובכל בעיה ניתן לפנות כמובן למשרד המבקר בתלונה וזה יגיע לטיפולה. ombudsman@mevaker.gov.il

לינת הילד ביום האחרון של החופשה הגדולה

מספר אבות שלחו לנו תסקירים שלהם ובהם נכתב שהילדים ישהו ביום או בימים האחרונים של חופשת הקיץ בבית האם בלבד.

נחרדנו, ולכן פנינו למשרד הרווחה. לשמחתנו הטיפול היה מהיר ויעיל. להלן תגובתה של רקפת עצמון, לשעבר עו"סית ארצית לעניין סדרי דין מיום 19.07.2016 אשר הופצה על ידה לכל העו"סיות לסדרי דין בקהילת הידע שלהן.

לאחרונה הובאו לידיעתנו מספר המלצות של עו"ס לעניין סדרי-דין בנושא זמני השהות בתקופת החופש הגדול. בהמלצות מוצגת תוכנית הקשר לתקופת החופש ו"בתנאי שבשבוע האחרון ישהה הילד עם ההורה המשמורן על מנת להכינו לסיום החופש הגדול וחזרה לשגרה.

מדוע קשר עם הורה (הלא משמורן) עלול לפגוע בחזרה לשגרה?

מדוע יש למנוע מהילד קשר עם ההורה- כדרך לחזרה לשגרה?

האין שגרה משמעה קשר קבוע ויציב עם שני ההורים?

האין זו זכותו של הילד להתרגש ולהתכונן לחזרה למערכת החינוך יחד עם כל אחד מהוריו?

מדוע לא תינתן לשני ההורים ההזדמנות לחוות תקופה זו עם הילד?

"ובתנאי שבשבוע האחרון ישהה הילד עם ההורה המשמורן"- אינה המלצה מתאימה.

רקפת עצמון"

תביעת נזיקין

במקרים חריגים ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד העו"ס לסדרי דין והרשות בה היא עובדת. מצורפת כתבה על תביעה כזו שהתקבלה:

ההחלטה המשפטית יוצאת הדופן נגד העובדת הסוציאלית, באה בעקבות החלטתה לצמצם משמעותית את זמני השהות של הילד אצל אביו, לאורך כמעט כל חופשת הקיץ". העוול לאב בחודשי הקיץ היה במשך  4 שנים.

בית המשפט העליון – האם בית המשפט למשפחה רשאי להסמיך עובדת סוציאלית לשנות זמני שהות?

פסק דין של בית המשפט העליון בע"מ 421/17 – האם בית המשפט למשפחה רשאי להסמיך עובדת סוציאלית לשנות זמני שהות? הדילמה הגיעה לבית המשפט העליון שהשיב על השאלה בחיוב, אך זאת בתנאי שמסגרת ההתערבות תהיה ברורה והסמכות תוגבל רק לשינויים קצרי טווח.

"ראוי כאמור כי החלטות המשנות את הסדרי המשמורת לטווח הארוך, ככל שאין מדובר בשינויים המקובלים על שני הצדדים כאחד, ייעשו על-ידי בית המשפט ולא על-ידי העובדת הסוציאלית, לא מתוך כוונה חלילה לפגוע במעמדה אלא בשל כוונת המחוקק לחלוקת תפקידים ראויה בין הגורם הממליץ לגורם המכריע. לא כן, כאמור, באשר להחלטות קצרות טווח הנדרשות ביומיום".

לפסק הדין המלא 421/17

מרכזי קשר הורים גרושים

במידה ויש חשש לאלימות או להתנהגות לא נאותה אחרת יקבעו המפגשים במרכז קשר. כיום, יותר מידי הורים מופנים למרכזי הקשר. רצוי לבחון נושא זה בקפידה רבה. הורה שאינו אלים והואשם בכך, וקיימים ניסיונות למדר אותו מילדיו על ידי ההורה האחר, עליו להביע התנגדות להשמתו במרכז קשר. יש לשים לב כי מרכז קשר הנו מרכז פיקוחי בלבד שנועד לאפשר הגנה על קטינים מפני הורים פוגעניים. זהו אינו פתרון בשום מצב של הורה תקין שטופלים עליו עלילות שווא.

תע"ס 3.2 תפקידו ודרכי עבודתו של עובד סוציאלי לסדרי דין

מאחר ורובם הגדול של הפונים לבית המשפט יופנו לתסקיר עו"ס לסדרי דין, להלן תקציר על הנדרש מהעו"ס, ועל התסקיר (ראו נוסח התסקיר) המוגש לבית המשפט:

הוראה 3.20 "תפקידו ודרכי עבודתו של פקיד סעד לחוק הסעד סדרי דין" שפורסמה ב- 30.12.2014:

מספר הבדלים חשובים מהתע"ס הקודם משנת 2008:

1. לבקשתנו אין יותר שימוש במונח "הסדרי ראייה" אלא רק במונח החדש "זמני שהות".

2. שונה הסעיף מתוך דף המידע להורים בו נרשמו בתע"ס משנת 2008 קריטריונים מיושנים למתן הגדרה הורית של משמורת משותפת. הקריטריונים נמחקו.

ומתוך 'מטרות ותפקידים של פקידי הסעד' – תסקיר עו"ס לעניין סדרי דין

הבטחת שלומם וטובתם של ילדים שהוריהם בהליכי פירוד וגירושין ובכל הקשר אחר: … סיוע בבנייה ושמירה על הקשר של הילד עם שני הוריו, סיוע להורים לבנות הורות משותפת תוך לקיחת אחריות משותפת על הילד.

'נוהל עריכת תסקיר', מתוך הוראה 3.20:

פניה להגשת תסקיר בסוגיות הקשורות לילדים ואחריות ההורית כלפיהן מגיעה מערכאה משפטית, שופט או דיין…

על פקיד הסעד להתחיל בעריכת התסקיר: הזמנת בני המשפחה תלווה בדף מידע להורים בהליכים משפטיים (נספח ו').

זימון ההורים ביחד ולחוד, איסוף נתונים ממוסדות החינוך, בריאות ורווחה בקהילה, פגישה עם הילדים (לחוד וביחד עם הוריהם), איסוף נתונים ממטפלים ומוסדות עמם נמצאת המשפחה בקשר וריכוז מידע מגורמים רלוונטיים. על התסקיר להגיע לערכאה המשפטית בהתאם למועד שנקבע, או לבקש דחיה מנומקת בכתב…

במהלך המעורבות של פקיד הסעד לסדרי דין ייערך ביקור בית אחד לפחות ובו יש לשאוף שהילדים… ישתתפו. ביקורים ומפגשים נוספים יעשו עפ"י הצורך כולל ביקורי פתע.

מידע נוסף בנושא תסקיר עו"ס לסדרי דין (פקידת סעד):

חפשו באתר:

חפשו מאמר לפי קטגוריה

הרשמה לעדכונים

במידה ואת/ה מקבל/ת את המיילים באופן שוטף אין צורך ברישום נוסף.
במידה ובוצע רישום והמיילים אינם מגיעים אליך ניתן לפנות למייל guyraveh04@gmail.com

אישור הרשמה לעדכונים

הרישום בוצע בהצלחה!